The Black Keys

Bandet The Black Keys er egentlig en duo, bestående av Dan Auerbach på gitar og vokal og Patrick Carney på slagverk. Duoen kommer fra Akron, Ohio, og spiller bluesrock. De startet opp i 2001, og tok navnet sitt fra en psykotisk bildekunstner som bodde i byen deres. Han pleide å snakke om svarte tangenter, eller Black Keys, og da fikk de ideen til navnet.

Duoens debutalbum, The Big Come Up, ble spilt inn i en kjeller, derfor er lyden røff og har et eget særpreg. Dette albumet kom ut i 2002, og etter utgivelsen begynte bandet å turnere på små klubber. Senere ga de ut flere album, og spilte blant annet på festivaler. De bygde seg opp en fanbase gjennom liveopptredener. Bandets andre album kom i 2003, og het Thickfearness. Det tredje albumet, Rubber Factory, fikk mange rosende omtaler, og sikret dem en ny platekontrakt. Det fjerde albumet kom i 2008. Alle disse albumene ble spilt inn i enkle studioer, uten mange hjelpemidler. Det var først under innspillingen av det femte albumet duoen brukte et profesjonelt studio og en innleid produsent.

Selv om The Black Keys først albumer også solgte noen eksemplarer, var det duoens sjette album som ble det kommersielle gjennombruddet. Albumet het Brothers, og kom ut i 2010. Albumet og singelen”Thighten Up” vant hele to av fire Grammy Awards. Oppfølgeralbumet El Camino, fra 2011, kom på andreplass på Billboard Hot 200, en kjent hitliste i USA. El Camino vant Grammy for beste rockealbum, mens singelen Lonely Boy, som er hentet fra dette albumet, bant Grammy for beste rockeframførelse og beste rockesang. I 2011 hadde The Black Keys solgt mer enn 2 millioner album bare i USA. På grunn av den store suksessen med album seks og sju, fikk de også spille sin første stadionkonsertturnering, El Camino Tour.

I 2014 slapp bandet sitt åttende album, med tittelen Turn Blue. Dette var det første albumet deres som kom på førsteplass på hitlistene i USA og Australia. Her samarbeidet de igjen med artisten Danger Mouse, som blant annet var produsent på det femte albumet deres. Etter utgivelsen, la duoen ut på turné igjen. Både albumet og singelen Fever var nominert til Grammy i 2015, men vant ikke.

Sangene til The Black Keys dukker opp i mange sammenhenger. Det velkjente firmaet PokerStars brukte sangen deres Busted i sin reklame, og også andre steder kan man høre musikken deres. Reklame er også god markedsføring for bandet, for jo flere som hører musikken deres, desto flere plater kan de få solgt. Derfor er det ikke bare firmaet som lager reklamen som kan tjene på den, men også musikerne som får spilt musikken sin for et nytt publikum.

The Black Keys har hovedsakelig bygd opp fanbasen sin på den tradisjonelle måten, det vil si gjennom å spille live, først i små lokaler, deretter i større lokaler. De har også vært flittige til å besøke festivaler. På slike steder når man kanskje ikke ut til like mange som gjennom de store, kommersielle radiokanalene, men den fanbasen duoen har bygget opp, er lojale, og kjøper albumene deres og kommer på nye konserter. Livekonserter er fortsatt noe av det beste et band kan gjøre dersom de vil markedsføre seg, for gjennom konserter kommer de i kontakt med publikum på en helt annen måte. Livemusikk er fortsatt høyt verdsatt.